לחץ/י לחיפוש באתר
עבור לדף הבית
לחץ/י לחיפוש באתר

יצירתיות בעידן הטכנולוגי 

Normal
0

false
false
false

EN-US
X-NONE
HE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"טבלה רגילה";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:Arial;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

מאת: מר אודי מלכה, מרצה לתכנה, מכללת אורט קריית ביאליק.

העידן שלנו מאופיין בשילוב של אמצעים טכנולוגים בכל תחום ובעלייתה של הייזמות כדרך להשגת יעדים כלכליים, יתרונות תחרותיים וגם השגים אישיים. כיצד היצירתיות משתלבת בעידן הזה וכיצד ניתן, אם בכלל,  ללמד את הסטודנטים להיות יצירתיים?

אנחנו דורשים מהסטודנטים שלנו להיות יצירתיים אך האם נדע לזהות תוצר יצירתי כאשר הם יספקו לנו אחד כזה? ברגע שנספק לסטודנטים קריטריונים ליצירתיות הרי שבזאת הקטנו את הסיכויים לאפשר להם לתת דרור לדימיונם. דוגמאות לרוב מקבעות את הסטודנטים ומגדילות את הסיכויים שנקבל תוצרים דומים אחד לשני ולדוגמא שספקנו. האמת היא שגם אם יבקשו מאיתנו להיות יצירתיים יש סיכוי טוב שנחוש לחץ. לחץ ממצב חדש ודרישה חדשה שהרי אנו לא נדרשים ליצירתיות ביומיום. אבל למה בעצם? יצירתיות היא שיטת עבודה והלך מחשבה. אז לפני שנבחן מהי היצירתיות, בואו נבדוק למה בכלל כדאי לחקור אודותיה.

אחת השאלות הגדולות בעידן שלנו היא כיצד ניתן לחנך, ללמד ולהכשיר את הדור הבא לקראת עולם שאיננו מסוגלים לדמיין? היצירתיות תורמת להסתגלותו של האדם לשינויים. "מַחְגֵר תרבותי" מתואר בפי אנתרופולוגים כשימוש היומיומי שאנו, בני האדם המודרניים, עושים ברעיונותיהם של אחרים, משנים אותם ומוסיפים להם פרשנות והתאמות אישיות עד אשר מופק דבר חדש ומורכב (סיינטיפיק אמריקן, 2013). כדי להגיע למצב כזה האדם נדרש להעביר מאחד לשני ומדור לדור את הרעיונות והתובנות שלו עד אשר לאדם או קבוצה יש רעיון שמשפר באופן מסוים, גם אם מזערי את הרעיון המקורי. אפשרויות השיתוף והזמינות הרבה של הטכנולוגיה הנתמכת ברשת האינטרנט מאפשרים ביתר קלות את החיבור בין האנשים ואת השמירה של המידע זמין גם לדורות הבאים. אבל מידע דיגיטלי זמין אינו ערובה לניסיון להפיק יצירה חדשה שהרי  כולנו מסכימים שהעתקה מויקיפדיה או מהמקור הראשון שמנוע החיפוש גוגל יספק לנו אינה נחשבת לתוצר יצירתי.

יחד עם זאת ניתן להגדיר קריטריונים לתוצר יצירתי גם אם הוא מורכב ממקורות דיגיטליים. נניח שאנו מעוניינים לבחון את רמת היצירתיות בפונקציונאליות של מוצר כלשהו שהסטודנטים נדרשו לפתח. לבחינת הרלוונטיות והאפקטיביות של המוצר ניתן לבחון את מידת התאמתו לאוכלוסיית היעד שאותה הוא מיועד לשרת, רמת הבטיחות שלו, קלות השימוש בו וכן עד כמה הוא פותר את הבעיה שלשמה הוא פותח. בנוסף, ניתן לבחון אספקטים נוספים של המוצר כגון: מידת היותו מהווה בסיס לפתרון בעיות דומות, האם הוא מהווה השראה לשיפור פתרונות קיימים, האם נעשה בו שימוש בידע קיים והאם הוא משלב אלמנטים שונים. כמו כן, ניתן לבדוק את השראתו והשפעתו העתידית כמו למשל, עד כמה הפתרון שהמוצר מספק מרחיב את הידע בתחום, האם הוא מציג דרכים להרחבת הידע לכיוונים שונים, מחדש פתרונות שננטשו בעבר, מהווה פריצת דרך ומספק נקודת מבט שונה על הבעיה, מאיר נקודות מבט חדשות על פתרונות קיימים אחרים וכו' (2011,  Cropley. D, Kaufman and Cropley. A).

חלק מן הקריטריונים שהוצגו יכולים להוות פרמטרים לבחינת יצירתיות של פתרון או מוצר ויש בהחלט מקום לשתף את התלמידים בבחירתם במסגרת דיון. העיסוק בהם ושילובם במשימות בכיתה יעלה לתודעה של הסטודנטים את היכולת שלהם להיות יצירתיים וישמש אותם למקצועות נוספים הנלמדים בבית ספר ולחיים בכלל. אחת השאלות המרכזיות בלמידה המשלבת יצירתיות היא האם נכון ללמד יצירתיות בשיעורים נפרדים כמטרה בפני עצמה או לשלב בשיעורים המקצועיים את הפן היצירתי הן בהוראה והן בלמידה. כנראה שאין תשובה אחת נכונה וכל בחירה באחת מהן היא ראוייה ותקדם את הסטודנטים לפיתוח הרגלי חשיבה יצירתית ולממש את הניצוץ היצירתי שבהם.

המטרה של איתור סטודנטים יצירתיים או פיתוח יצירתיות אצל הסטודנטים אינה מיועדת להעלות להם את ממוצע הציונים אלא לזהות את הצרכים שלהם ולאפשר להם להמשיך ולצמוח מהנקודה שבה הם נמצאים (2002, Treffinger, Young, Selby and Shepardson). אז אל תגידו בעצמכם "אני לא יצירתי" – תרגלו את החשיבה ליצור פתרונות חדשים, שלבו רעיונות מתחומי ידע שונים, השעו את ביקורתיכם כלפי רעיונות שנשמעים מופרכים ותחלמו על פתרונות אולטימטיביים. לפעמים חלומות מתגשמים  – בעיקר כאשר חולמים אותם אנשים יצירתיים.

במכללות אורט משלבים טכנולוגיה ויצירתיות במהלך הלימודים. מסלולים שיכולים להביא את הדבר לידי ביטוי, כדוגמה, הם: הנדסאי עיצוב מדיה, הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים והנדסאי תכנה.

ביבליוגרפיה:

(דבר העורכים) (2013). יצירתיות, חדשנות, יזמות. כתב העת סיינטיפיק אמריקן ישראל, גיליון יוני-יולי.

Cropley, D. H., Kaufman, J. C., &Cropley, A. J. (2011). Measuring creativity for innovation management.Journal of technology management & innovation, 6(3), 13-30.

Treffinger, D. J., Young, G. C., Selby, E. C., &Shepardson C.(2002). Assessing creativity: A guide for educators (RM02170). Storrs, CT: The National Research Center on the Gifted and Talented, University of Connecticut.

לחץ/י כאן אם אתם מתעניינים בלימודים
מתעניינים בלימודים
דילוג לתוכן