מכיסא הסטודנט לכיסא ראש המחלקה
לא בכל יום פוגשים מישהו שכל כך אוהב את המקצוע שלו, מישהו שמשתוקק לחדש, ליצור, לחנך ולשנות.
לפני 6 שנים זכינו במנחם שכטר, שפרש לגמלאות מהצבא כמפקד ביחידות מבצעיות והגיע לבחון את תחום עיסוקו העתידי לאחר השחרור. לרוב, פורשי צה"ל מנתבים את עיסוקם באזרחות לתפקיד עם זיקה ביטחונית, במיוחד אדם כמו מנחם שעסק בתפקידים רגישים.
מנחם בחר אחרת, הוא הלך ליועצת תעסוקה לבחון ולבדוק לעומק איך להמשיך וזו המליצה לו ללכת לתחום היצירה והחינוך. מפה לשם הגיע ליועצת הלימודים במכללה, ולאחר שיחה של חצי שעה החליט כי מקומו איתנו במכללת אורט דיזיין כפר סבא במחלקה לאדריכלות נוף.
אני זוכר אותו כסטודנט, סטודנט צמא לידע. סטודנט שחשוב לו שהשיעורים יתקיימו כסדרם אשר לא הרשה לעצמו לפספס אפילו לא בדל אינפורמציה חשובה בהכשרתו לעתיד כמתכנן נוף ופיתוח. מעורבותו במכללה ובשיעורים הייתה משמעותית, ובמהלך הלימודים העביר הרצאות בתחומים שונים ואף בתחום אדריכלות הנוף. הייתה לו השפעה חיובית על כל הכיתה בה למד, הרצינות וההשקעה ניכרו בכיתה זו ואף הציונים של הכיתה היו בהתאם, יותר מ60% מהכיתה סיימו את התואר וקיבלו דיפלומה בהצטיינות, כולל מנחם, כמובן.
במהלך הלימודים, כבר לקראת סוף השנה הראשונה החליט כי יש ללמוד לעומק את המקצוע ולא רק מהצד התיאורטי ולכן החליט שבשעות הפנאי הוא יעבוד במשרד אדריכלי נוף. שהגיע למשרדה של אריאל סדרה, מיד נכנס לעניינים וישב שעות לעשות חתכים ופריסות וללמוד את רזי המקצוע.
לפרויקט הגמר מנחם תכנן את הטיילת שעל נחל באר שבע, שטח גדול פי 5 משטח של כל פרויקט גמר אחר במחלקה. השקיע שעות רבות של חשיבה, שרטוט, דוגמאות וכמובן שעות רבות של התבוננות בשטח במהלך כל היממה. הפרויקט הוגש בתום סיום שנת הלימודים, והציון…אתם יכולים רק לנחש.
התשוקה והאהבה שלו למקצוע הביאה אותו תוך זמן קצר להשתלב בתחום ולעבוד במשרד אדריכלות כדי לצבור ניסיון ובמקביל פתח גם משרד עצמאי.
לאחר כשלוש שנים הצטרף מנחם לצוות המרצים במחלקה. הוא קידם תכנית סיוע לסטודנטים שסיימו את הלימודים אך לא הגישו את פרויקט הגמר ולכן לא זכו לקבל את הדיפלומה.
וכך במהלך חודשים יולי – ספטמבר הגיעו למכללה באופן קבוע סטודנטים אשר מזמן עזבו את המכללה, סטודנטים ששמחו שיש מרצה שמוביל אותם לעשייה ולסיום התואר ולעבר הדיפלומה המיוחלת. לאחר עבודה מאומצת ורבת השקעה הגישו סטודנטים רבים את פרויקט הגמר שלהם וכולם עברו בהצלחה רבה את ההגנות לפרויקט הגמר. סטודנטים רבים שכבר כמעט והתייאשו קיבלו את תעודת הנדסאי אדריכלות נוף שכה חשקו בה!
לימים התמנה לראש המחלקה במכללה והציב לו למטרה "להכשיר ולהסמיך את מעצבי הסביבה ומתכנני הנוף העתידיים של ישראל במקצועיות הגבוהה ביותר תוך הקניית הכלים הנדרשים למומחיות בתחום אדריכלות הנוף וחינוך לאהבת המקצוע, הטבע והמדינה."
מדבריו: "להיות ראש המחלקה במכללה בה למדתי לא מזמן זהו כבוד גדול ומבחינתי זהו "סגירת מעגל".
מעגל שהתחיל עם חלום ליצירה לאחר שנים רבות במערכת הביטחון. חלום של אהבה. חלום לעצב את יופייה של המדינה שלי. מבחינתי כל סטודנטית וסטודנט הינם עולם ומלואו עם חלומות ושאיפות והמשותף לכולם היא הצפייה שהלימודים יתרמו להגשמת החלום ויהוו אבן דרך משמעותית להמשך הקריירה והחיים"
רוח חדשה נושבת במכללה, רוח של עשייה, יצירתיות ומחשבה.
אז אם תראו סטודנטים יוצאים לרחוב לחפש בעיות נגישות או מפגעים ואפילו סתם ככה למדוד שיפועים, מדרגות, מעקות וכל דבר שיוצר לנו את המרחב הציבורי, תדעו שאלו הם סטודנטים הלומדים בשטח וחוזרים אל דפי השרטוט כדי ליצור לכולנו מרחב נגיש ומתוכנן לרווחת כולנו.
כתב דורון גומפרט מנהל המכללה

ממכללת אורט דיזיין כפר סבא

מנחם שכטר

מכיסא הסטודנט לכיסא ראש המחלקה