תולדות אורט
התשתית הכלכלית והחברתית להקמת רשת אורט
'ואלה תולדות "אורט"…' – כריכה פנימית
המאמר מבוסס על ההרצאה השנייה בחוברת 'ואלה תולדות "אורט"…' מאת ז' גולדמן, ז'נבה, 1964–1965.
בספריית מכללת אורט הרמלין נמצא אוצר – חוברת בשם 'ואלה תולדות "אורט"…', שערך ז' גולדמן בז'נבה בשנים 1964–1965, ועוסקת בתולדות אורט מיום הקמת הרשת. תוכן החוברת מבוסס על מסמכים שונים ומאמרים שכתבו ד"ר אהרן סינגאלובסקי, ג' ארונסון, ד"ר זאב הלפרין וגולדמן עצמו, ומוצג בתשע הרצאות שכל אחת מהן מתמקדת בתקופה אחרת ובאזור אחר בעולם, החל מחיי היהודים בימי קדם, דרך תקופת ההשכלה והקמת רשת אורט, וכלה במצב הרשת בשנות השישים של המאה העשרים לאחר מלחמת העולם השנייה והקמת המדינה.
התשתית הכלכלית והחברתית להקמת רשת אורט
אותיות השם "אורט" מבטאות את ראשי התיבות של השם המקורי הרוסי: "החברה להפצת מלאכה בקרב היהודים", ומעידות על הרקע החברתי והכלכלי שהניע את הקמת רשת בתי הספר של אורט.
בשנת 1869 יהודי רוסיה היו סגורים עדיין בתחום המושב. רעב גדול ומגיפות באזורים הצפון-מערביים של רוסיה הביאו לבריחה של יהודים רבים מערבה, כי מזרחה, לאזורים הפנימיים של הארץ, אסור היה להם להיכנס. יהודים אלו נעצרו בקובנה שבליטא ובסביבתה, ובעקבות מצבם הכלכלי הקשה עלה הצורך בהקמת חברה לעזרה הדדית, שתסייע להם לשקם את חייהם.
בישיבה שהתקיימה במאי 1869 בקובנה בנוכחות שר האזור, הנסיך אובולנסקי, ויהודים מקובנה ומפרוסיה המזרחית בשלה ההכרה כי "מבלי לחכות לרשות ממשלתית, יש לייסד חברה בעלת מספר סניפים בכמה ערים בארץ. תפקידה יהיה לכוון את היהודים לעבר האזורים הפנימיים ברוסיה, לספק להם שטחי אדמה ולהקים בתי ספר מקצועיים וחקלאיים עבור הצעירים היהודים".
הכרה זו לא נשאה פרי ולא הביאה לשינוי במצב היהודים בשלב זה, אולם תרמה להכרת חשיבות השינוי במבנה הכלכלי של יהודי רוסיה ולחשיבות יציאתם מתחום המושב וחינוכם לחיי עבודה. בשל כל אלה, גבר השיח בנושא בקרב המשכילים היהודים ברוסיה, והועלתה דרישה להגשים באישור השלטונות את התכנית שהועלתה בקובנה. ב-18 באוקטובר 1879 פרסם מ' מרגולית בעיתון "ראסבעט" את הקריאה: "אנו חייבים להשיג מהממשלה אישור לייסד בסט. פטרסבורג חברה שתשים לה למטרה להקים בתי ספר מקצועיים וחקלאיים עבור היהודים ולאפשר להם לעבור לאזורים הפנימיים ולערים אחרות של המדינה, שם יורשו להתגורר…".
כך, על רקע תקופת ההשכלה והצורך הדחוף לשיפור חייהם של יהודי רוסיה, החל לקרום עור וגידים הרעיון להקמת רשת אורט.