אדריכלות נוף – הפרקטיקה
Normal
0
false
false
false
EN-US
ZH-TW
HE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"טבלה רגילה";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:Arial;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
אדריכלות הנוף הינו אחד ממקצועות התכנון, שהמודעות אליו הולכת וגדלה בישראל. מקצוע זה עוסק בעיצוב וארגון פני השטח מחוץ למבנים, ולמעשה מתכנן את הסביבה בה אנו חיים: שבילים, רחובות, גנים, פארקים, כיכרות עירוניות, טיילות, שטחים פתוחים ועוד.
אחד הפרויקטים המשמעותיים האחראים להעלאת המודעות לנושא הינו פארק אריאל שרון הידוע גם בכינוי "חירייה". הפארק הוא אחד מהמיזמים הגדולים בעולם בתחום השיקום הסביבתי. הפארק מתוכנן בשטח של כ-8,000 דונם (יותר מפי שלושה מגודלו של הסנטרל פארק בניו-יורק) ויהווה ריאה ירוקה ואזור רווחה לתושבי גוש דן.
הפארק מתוכנן תחת הכותרת "האדם הרס האדם מתקן" ומהווה דוגמא יוצאת דופן בישראל לתכנון סביבתי וחברתי המעלה את רווחת הציבור מעבר לשיקולי נדל"ן והופך את המפגעים במקום להזדמנויות ציבוריות נפלאות. במרכז הפארק נמצא הר הפסולת המשוקם, ונכללים בו גם חוות שלם, בני ברק העתיקה, כפר הנוער החקלאי מקווה ישראל ופארק מנחם בגין. בפארק אזורי שיקום אקולוגי ומגוון ביולוגי, סכר, אגמים, אזורי פעילות, משחק, מופעים, ספורט, תצפיות טבע ונוף.
המחלקות לאדריכלות נוף של מכללות אורט בכפר סבא ובירושלים סיירו בפארק. בתחילת הביקור הציגה מנכ"לית חברת הפארק, גב' שרון רז, את עקרונות התכנון ובהמשך הסיור ניתן היה ללמוד על שיטות טיפול והגנה על עצים, הכוונת מטפסים על פרגולות, שימוש בבמבוק, הקמת מתקני משחקים מחומרים ממוחזרים, שימוש חוזר בצמיגים, שילוב שבשבות רוח, מחזור נייר ושימוש חוזר בפסולת נייר, עקרונות תכנון יפני, יצירת אגם אקולוגי ועוד.
הסטודנטים וצוות המרצים שליווה את הסיור קיבלו השראה רבה מהנעשה בפארק ולמדו על מגוון תפקידים אשר ניתן להשתלב בהם כאנשי מקצוע בעתיד: מתכנני נוף צמחיה והשקיה, קבלני גינון, הקמת ותכנון מצעים מנותקים וגגות ירוקים, התמחות טיפול בעצים – גיזום, טיפול, אורתופדיה, עריכת סקרי עצים, הדרכה והוראה בתחום, עבודה במשתלות, בנייה ירוקה, השתלבות כאנשי מפתח ברשויות המקומיות וברשויות הממלכתיות ועוד.
הכתבה נכתבה ונערכה על ידי מיכל בן-חור, ראשת המחלקה לאדריכלות נוף וחיה גרינוולד רכזת תחום תקשורת במכללת אורט כפר סבא.