על אדריכלות וטכנולוגיה
החדשנות הטכנולוגית באדריכלות היא מרכיב בסיסי בקביעת דמות העולם העתידי. כפי שהאדריכלות המודרנית לא יכלה להתקיים ללא הפיתוחים של הבנייה בבטון, בזכוכית ומתכת, כך גם היום הכלים שניתנים לנו מפיתוחן של מערכות טכנולוגיות חכמות וחומרים חדשים, מרחיבים את יכולתם של האדריכל והמעצב ליצור מרחבים ציבוריים וחללי מגורים כמותם לא הכרנו בעבר.
המגמה הבולטת בתחום הבנייה הטכנולוגית בימינו היא האדריכלות הדיגיטלית במסגרתה משתמשים האדריכלים והמתכננים בתכונות מתקדמות ביצירת הדמיות ובפיתוח צורניות ומבניות חדשה. דוגמא למגמה זו הן עבודותיה המורכבות של זהה חדיד. בבית האופרה, שתכננה חדיד עבור העיר גואנגצו שבסין, הן החוץ דמוי חלוק האבן והן פנים האולם בעל הצורות האמורפיות מציגים צורות שזרות לגאומטריה המסורתית. ללא ההתפתחות במחשוב שהביאה לפיתוח תכונות תלת מימד וללא שיתוף הפעולה עם מתכנתים ומהנדסים לא היו צורות אלו יכולות להיוולד, המחשוב מאפשר לאדריכל לתכנן ולשלוח אל המפעל המייצר את חומרי הבנייה ואל אתר הבנייה עצמו תכניות מפורטות שמשחררות אותו מהעולם הצורני של הדורות הקודמים.
לטכנולוגיות המתקדמות חשיבות רבה גם בצמיחתה של ה"אדריכלות הירוקה" ששמה לה למטרה להקטין את הנזק הסביבתי שנוצר בשל הבנייה המואצת ולהוריד את תצרוכת האנרגיה של מבנים קיימים. השימוש בחומרים ממוחזרים, במערכות לחסכון בחשמל ומים ובאנרגיה סולארית מאפשר בניית מבנים "חכמים" שמאפשרים ניצול טוב יותר של משאבי הטבע . בניין ה"גרקין" שתוכנן ע"י נורמן פוסטר בלונדון הוא דוגמא טובה למבנה מסוג זה שבאמצעות תעלות אוורור ומערכות סולריות מאפשר חיסכון באנרגיה לחימום ואוורור.
ההתפתחויות הטכנולוגיות בתחום הבנייה והתכנון הולכות יד ביד עם פיתוחן של יכולות חדשות בתחום המחשוב והייצור. האפשרות להשתמש ביכולות אלו ביצירת מבנים בעלי מערכות אלקטרוניות מתקדמות, עיצוב מורכב, וחומרים חדשניים הופכים את האדריכלות של העשור השני של שנות האלפיים לשונה מכל מה שהכרנו בעבר.
מאת: צפריר פיינהולץ, מרצה לתכנון אדריכלי ולתולדות האדריכלות, מכללת אורט כפר סבא.