אלירן קרן – למען הניצולים שנשכחו
מאת: נאוה שפירא
לרגל יום הזיכרון לשואה ולגבורה שחל בכ"ח בניסן, 24/4/17, אלירן קרן העביר שתי הרצאות לסטודנטים של מסלולי הערב ולסטודנטים של מסלולי הבוקר. בהרצאותיו, אלירן, דור שני לשואה, מספר את סיפור חייו המצמרר ומספר על מפעל חייו, השזור בסיפורם של האנשים השקופים – ניצולי שואה חסרי בית, הפגועים פיזית ומנטלית, דיירי שלושת המעונות לניצולי השואה בישראל.
אלירן הקים ומתפעל בהתנדבות מערך מתנדבים ארצי ייחודי המונה רבבות מתנדבים למען אנשים אלו. על מפעל חייו זה זכה בשנת 2016 בפרס מגן שר הבריאות על תרומה יוצאת דופן באיכותה ובהיקפה לניצולי השואה והיה איש השנה 2016 של הליונס, ארגון ההתנדבות הגדול בעולם. חבר השולחן העגול לניצולי השואה במשרד האוצר.
אלירן קרן
אלירן נולד לאם ניצולת שואה פגועת נפש, שלא יכלה לגדלו. את שנות ילדותו ונערותו העביר בפנימיות, ורק כשבגר "גילה" את אמו מחדש. אמו אושפזה בהוסטל לניצולי שואה "שער מנשה", ושם גילה את התנאים הקשים שבהם חיים שורדי השואה פגועי הנפש. הוא החליט להקדיש את חייו לאנשים שקופים אלו, לחבק את אמו ולחבק את החוסים האחרים הזקוקים למגע אנושי ולאהבה. לשם כך הוא סגר את משרד התיווך המצליח שהיה לו ברמת גן ועקר עם משפחתו לפרדסיה. כדי לקרב אליו את אמו, הוא העביר אותה להוסטל לנפגעי שואה פגועי נפש "לב השרון", שהוקם במטרה לתת מענה לניצולי שואה פגועי נפש, שעד אז אושפזו בבתי חולים לחולי נפש, ולא קיבלו מענה וטיפול מתאימים לצורכיהם, שנבעו מטראומות השואה.
ההתנדבות למען ניצולי השואה פגועי הנפש
אלירן הקים מערך מתנדבים, ובאמצעותו הוא פועל לשפר את רווחתם של ניצולי השואה במעונות. הוא דואג לחוגים עבורם, לקבלות שבת ולציון החגים במועדם. יחד עם מתנדבים נוספים הם חוגגים את ראש השנה, הדלקת נרות חנוכה, ליל הסדר וחגים נוספים במעון. לפני שאלירן לקח על עצמו לארגן פעילויות אלו, החוסים במעונות קיבלו מענה לצרכים הפיזיים הבסיסיים ביותר שלהם, אך לא מעבר לכך.
באמצעות תרומות ומתנדבים אלירן עושה ככל יכולתו לספק גם את הצרכים הנפשיים והפיזיים הנוספים, שיקלו על חיי שורדי השואה וישפרו את איכות חייהם. הוא דאג להם לבדיקות ראייה ולהתאמת משקפיים, לספר תורה כשר, שהוכנס אחר כבוד למעון, לביקור בכותל המערבי ואפילו לביקור בים ובבית קפה. הוא מעודד את החוסים לספר לו את חלומותיהם ומשתדל להגשימם.
אלירן אומר כי השיפור בחיי החוסים ובתפקודם ניכר. אנשים שלא דיברו ולא הלכו, שבו ללכת ולדבר. הקשר האישי שנוצר עם המתנדבים מראה את אותותיו. מהמקום הכואב האישי שלו הוא החליט לצמוח, אמו הפכה לחלק משמעותי בחייו והוא הגשים את עצמו באמצעות הנתינה לה ולחבריה – האנשים השקופים.
אלירן קרן בפייסבוק (נפתח בחלון חדש)
בסרט: אלירן קרן – איך הכל התחיל…
מקורות נוספים:
http://www.mynet.co.il/articles/0,7340,L-4318743,00.html (נפתח בחלון חדש)
http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=1008861 (נפתח בחלון חדש)
https://zvigill.wordpress.com/2014/01/ (נפתח בחלון חדש)