לחץ/י לחיפוש באתר
עבור לדף הבית
לחץ/י לחיפוש באתר

אתגרים בשילוב כלי טיס בלתי מאוישים ביישומים אזרחיים 

כתבה שלישית בסדרה

מאת: נאוה שפירא

כתבה ראשונה בסדרה: מעתה אימרו כטמ"ם ולא כטב"ם

כתבה שנייה בסדרה: שני פרויקטים: רכב שטח אוטונומי ורחפן לטיפול בחומרים מסוכנים

בבוקר יום שבת, 21/04/2018, חוסל בקואלה לומפור, בירת מלזיה, מהנדס חשמל פלשתיני בשם פאדי אל-בטש (משדרים על מל"טים: זהו מהנדס חמאס שחוסל במלזיה – נפתח בחלון חדש). חיסול זה בא כשנה וחצי לאחר שחוסל בעיר ספאקס שבתוניסיה מהנדס הטיסה מומחה המל"טים, מוחמד א-זווארי (דיווח: "המוסד חיסל בתוניסיה מומחה מל"טים" – נפתח בחלון חדש). ימים ספורים לאחר חיסולו של אל-בטש התברר כי גם הוא, כמו א-זווארי, עסק במחקר ובפיתוח של כלי טיס לא מאוישים (כטב"מים), וחיסולם פגע במערך פיתוח כלי הטיס הבלתי מאוישים של חמאס (פרסום ראשון: מהנדס חמאס שחוסל במלזיה עסק בפיתוח כטב"מים – נפתח בחלון חדש). ייתכן כי בשל חיסולם של המהנדסים, הפלשתינים החליטו לבחור באמצעי טרור פרימיטיבי בהרבה: עפיפוני התבערה, המסבים נזק רב לשדות וליערות בעוטף עזה.

"אתגרים בשילוב כלי טיס בלתי מאוישים ביישומים אזרחיים"

נוסף לשימוש בכטב"מים לטרור כנגד ישראל, את אל-בטש העסיק, כפי הנראה, גם שימוש בכטב"מים למטרות אזרחיות. בשנת 2013 הוא פרסם, יחד עם כותבים נוספים, מאמר שכותרתו "Challenges of Integrating Unmanned Aerial Vehicles in Civil Application", ובתרגום לעברית "אתגרים בשילוב כלי טיס בלתי מאוישים ביישומים אזרחיים" (למאמר המלא לחץ כאן – נפתח בחלון חדש). מאמר זה שם דגש על המערכות הבסיסיות שמהן בנוי הכטב"ם ובוחן את האתגרים הקשורים במרכיבים העיקריים שלו, כגון מנועים, כוננים, מערכות חשמל, מערכות תקשורת וכלים לעיבוד תמונה. במאמר מוסבר כי בתחילה כטב"מים הותאמו לשימוש ביישומים צבאיים, אך במהלך הזמן התגלה הפוטנציאל הרב הטמון בהם גם בשימוש ביישומים אזרחיים, כדוגמת גילוי מדורות ולחימה באש ביערות, ניטור סביבתי, ניטור חקלאי, סיווג צמחייה טבעית, זיהוי מודלים טופוגרפיים ומיפוי שינויי נוף, משימות חיפוש והצלה ושימוש בתעשיית התקשורת. המאמר מתמקד בצורך להאריך את זמן השהות של הכטב"ם באוויר ובצורך להתמודד עם השפעות מזג האוויר על הטיסה.

Challenges of Integrating Unmanned Aerial Vehicles in Civil

תקציר המאמר של אל-בטש וחבריו

דוגמאות לשימוש אזרחי ברחפנים

עם ההתפתחות הטכנולוגית בתחום כלי הטיס הבלתי מאוישים גדל והתפתח גם השימוש ברחפנים ליישומים שונים בתחום האזרחי. שימוש ברחפנים לחיפוש ואיתור נעדרים לדוגמה, נעשה הן על ידי גורמים צבאיים ומשטרתיים והן על ידי גורמים אזרחיים, כפי שאירע במקרה של נהג המשאית איימן ג'אבר, שנסחף עם משאיתו בשיטפון בנחל צין ב-26/4/18. במקרה זה אף ניתן אישור מירדן להכניס אליה רחפן ישראלי שיסייע בחיפושים אחריו (החיפושים אחר נהג המשאית שנסחף: רחפן ישראלי פעל בירדן – נפתח בחלון חדש).

יתרונותיהם של הרחפנים על פני הכטב"מים באיתור נעדרים הם יכולת ריחוף, ירידה לגובה נמוך מאוד, צילום ברזולוציה גבוהה, סריקת שטח אוטומטית, זמינות גבוהה ואי תלות במפעילים חיצוניים (מתוך רחפנים לאיתור נעדרים – נפתח בחלון חדש). סריקת השטח מלמעלה באמצעות רחפנים מאפשרת להפחית את הסיכון למחפשים ולהגיע למקומות שלאדם קשה יותר להגיע אליהם, כפי שהיה בחיפושים אחרי אייימן ג'אבר, שהיה חשש שנסחף לשדה מוקשים ובחיפושים אחריו היה סיכון גדול למחפשים. יתרון נוסף של הרחפנים הוא באפשרות להתקין עליהם מצלמה תרמית, שבאמצעותה אפשר לאתר נעדרים חיים המסתתרים או נמצאים במקומות נסתרים מעין אדם.

שימוש מעניין, ואפילו מפתיע, ברחפנים נעשה בטקס הדלקת המשואות ביום העצמאות האחרון. במהלך הטקס נערך מופע רחפנים חדשני, שכלל 300 רחפנים שהופעלו על ידי מפעיל אחד, שיצר את סמלי המדינה בשמי ירושלים. רחפנים אלה יוצרו על ידי חברת אינטל ועוצבו מלכתחילה במיוחד למטרות בידור (שרוליק בשמיים: 300 רחפני אינטל הציגו את סמלי המדינה וירושלים – נפתח בחלון חדש).

בסרטון אפשר לראות את התיאום המופלא בין הרחפנים:

במקרה יצירתי אחר מהנדס הודי רתם את כושר ההמצאה שלו ואת הרחפן שבנה בעצמו לחילוץ גור כלבים מתוך תעלה עמוקה. על כך תוכלו לקרוא בכתבה "המקרה החמוד של הכלבלב שחולץ על ידי רחפן" (נפתח בחלון חדש), הכוללת גם סרטון המתעד את החילוץ.

סיכום

השימוש בכלי טיס בלתי מאוישים מתפתח כל הזמן, ומחירם הזול של הרחפנים והיכולות הטמונות בשימוש בהם הפכו אותם לכלי זמין ונפוץ בשימוש אזרחי פרטי. כדי למקסם את יכולותיהם, יש צורך לפתח מערכת שתאפשר שליטה טובה יותר בהם בתנאי מזג אוויר קשים ומערכת כוח שתאפשר להם לשהות באוויר זמן רב יותר. בכך עוסק מאמרם של פאדי אל-בטש וחבריו.

למאמר המלא של פאדי אל-בטש וחבריו – המאמר נפתח בחלון חדש:

Challenges of Integrating Unmanned Aerial Vehicles In Civil Application

Eid, B. M., Chebil, J., Albatsh, F., & Faris, W. F. (2013). Challenges of Integrating Unmanned Aerial Vehicles in Civil Application. In IOP Conference Series: Materials Science and Engineering (Vol. 53, No. 1, p. 012092). IOP Publishing.‏

לחץ/י כאן אם אתם מתעניינים בלימודים
מתעניינים בלימודים
דילוג לתוכן