חלק א': מהן הטרדה מינית והתנכלות?
1. מהי הטרדה מינית?
(א) על אף שברוב המקרים הטרדה מינית נעשית על ידי גבר כלפי אישה, הטרדה מינית יכולה להיעשות הן על ידי גבר והן על ידי אישה כלפי גבר או כלפי אישה, והחוק מכסה את כל האפשרויות האלה[1];
(ב) על פי החוק למניעת הטרדה מינית, התשנ"ח-1998, הטרדה מינית היא אחת משש צורות התנהגות אסורות, ואלה הן:
- סחיטת אדם לביצוע מעשה בעל אופי מיני.
לדוגמה: מעביד המאיים לפטר עובדת אם היא מסרבת לקיים אתו יחסי מין; מרצה המאיים על סטודנטית שאם לא תיכנע לדרישותיו המיניות יכשיל אותה. - מעשה מגונה.
לדוגמה: עובד או ממונה הנוגע בעובדת לשם גירוי מיני או חושף את עצמו בפניה בלא הסכמתה; מרצה או סטודנט החושף את עצמו בפני סטודנט ללא הסכמתו. - הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, אף שהאדם שאליו מופנות ההצעות הראה שאינו מעוניין בהן. אולם אין צורך להראות אי הסכמה על מנת שהמעשה ייחשב כהטרדה מינית במקרה של ניצול יחסי מרות בין מטריד למוטרד בעבודה או בלימודים. יחסי מרות חלים ביחסים בין מרצה לסטודנט/ית.
לדוגמה: מרצה הפונה אל סטודנטית ומציע בילוי משותף בערב מחוץ למכללה, והוא חוזר על הצעותיו כמה פעמים למרות שהסטודנטית הבהירה שאינה מעוניינת בכך. - התייחסויות חוזרות למיניותו של אדם, אף שהאדם שאליו מופנות ההתייחסויות הראה שאינו מעוניין בהן. אולם אין צורך להראות אי הסכמה על מנת שהמעשה ייחשב כהטרדה מינית במקרה של ניצול יחסי מרות בין מטריד למוטרד בעבודה או בלימודים.
לדוגמה: התייחסות חוזרת לפן המיני במראהו של אדם, למרות הבהרותיו שהדבר אינו לרוחו. - התייחסות מבזה או משפילה למינו או לנטייתו המינית של אדם, בין אם הוא הראה שהדבר מפריע לו ובין אם לאו.
לדוגמה: מרצה המכנה סטודנט בשמות גנאי בעלי הקשר מיני. במקרים אלו החוק אינו דורש שהאדם שכלפיו הופנתה ההתייחסות יראה שהדבר מפריע לו. - פרסום תצלום, סרט או הקלטה המתמקד במיניותו של אדם, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום.
(ג) אי הסכמה
- ככלל אדם צריך להראות שהוא אינו מסכים למעשה של הטרדה מינית. חובה זו אינה חלה על הטרדה מינית שמתבטאת בסחיטה, בהתייחסות מבזה או משפילה או תוך ניצול יחסי מרות בעבודה או בלימודים;
- אי הסכמה באה לידי ביטוי גם במילים וגם בהתנהגות שאינן משתמעות לשתי פנים;
- קיים הבדל בין 'אי הסכמה' ל'היעדר עניין'. יש מצבים שבהם אדם מסכים להצעות או להתייחסויות מסוימות בעלות אופי מיני, אך הוא אינו מעוניין בהן.
לדוגמה: סטודנט/ית מסכים/מה לקשר מיני עם מרצה מחשש שאם יסרב/תסרב הוא/היא יוכשל בקורס.
2. מה אינה הטרדה מינית?
למרות ניסיון המחוקק להגדיר בצורה מפורטת מהי הטרדה מינית, מטבען של ההגדרות שתמיד ייוותר תחום אפור. לדוגמה, קשה להגדיר מראש כל מה שייחשב להתייחסות "מבזה" או "משפילה" ביחס למינו או למיניותו של אדם. עם זאת, האיסור על הטרדה מינית איננו איסור על חיזורים הנעשים ברוח טובה ובהסכמה הדדית.
3. מהי התנכלות ופגיעה על רקע הטרדה מינית?
על פי החוק למניעת הטרדה מינית וחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988, התנכלות היא כל אחד מהמעשים המתוארים להלן, אם המעשה מתבצע במסגרת יחסי עבודה או לימודים:
- מעביד או ממונה מטעמו פוגע בעובד או בדורש עבודה, כאשר מקור הפגיעה הוא הטרדה מינית. אולם לגבי הטרדה מינית מהסוג של הצעות חוזרות בעלות אופי מיני והתייחסויות חוזרות למיניותו של אדם, די שמקור הפגיעה יהיה הצעה אחת בלבד או התייחסות אחת בלבד.
לדוגמה: ממונה המונע את קידומה של עובדת עקב סירובה להצעתו החד-פעמית למגע מיני. - מעביד או ממונה מטעמו פוגע בעובד או בדורש עבודה, כאשר מקור הפגיעה הוא תלונה או תביעה בשל פגיעה על רקע הטרדה מינית.
- מעביד או ממונה מטעמו פוגע בעובד או בדורש עבודה, כאשר מקור הפגיעה הוא סיוע של עובד לעובד אחר בטיפול בתלונה או בתביעה משפטית בשל פגיעה על רקע הטרדה מינית.
לדוגמה: עובדת מסרה עדות על התנכלות כלפי עובד אחר, והמעביד או הממונה פוגע בתנאי עבודתה בשל כך.
4. מהי "מסגרת יחסי עבודה"?
על פי החוק למניעת הטרדה מינית, הטרדה מינית או התנכלות "במסגרת יחסי עבודה" מתקיימת בכל אחת מארבע הנסיבות להלן:
- במקום העבודה/במכללה;
- במקום אחר שבו מתנהלת פעילות מטעם המכללה, לדוגמה: כנסים מקצועיים וישיבות עבודה המתקיימות מחוץ למקום העבודה;
- תוך כדי עבודה;
- תוך ניצול מרות ביחסי העבודה/הלימודים בכל מקום שהוא (כגון בביתו של ממונה).