לחץ/י לחיפוש באתר
עבור לדף הבית
לחץ/י לחיפוש באתר

מעתה אימרו כטמ"ם ולא כטב"ם 

מאת: נאוה שפירא

ביום שבת, 10/02/2018, לפנות בוקר חדר לשטח ישראל מל"ט איראני ששוגר מסוריה. החדירה זוהתה והמל"ט יורט על ידי מסוק קרב מדגם אפאצ'י של חיל האוויר. בתגובה לחדירת המל"ט לשטח ישראל תקפו מטוסי קרב של צה"ל מטרות ממערך ההגנה האווירית הסורי ומטרות איראניות בשטח סוריה, וביניהן את מרכז השליטה והבקרה ששיגר את המל"ט לישראל. בתקיפה זו נהרגו מפעילי המל"ט.

ועכשיו קצת סדר במושגים:

כטב"םכלי טיס בלתי מאויש. המונח כלי טיס משקף את העובדה שלא כל הכלים בצורת מטוס.  כלי טיס אלו מופעלים על ידי מפעיל מנוסה הנמצא בעמדת שליטה ובקרה מרוחקת, והם בעלי חשיבות רבה בשדה הקרב המודרני, שבו הם משמשים לליווי ולסיוע לכוחות קרקע ואוויר, למסירת נתוני צפייה בזמן אמת, לאיסוף מודיעין ועוד. כיום נעשה בכלים כאלו שימוש רב גם לצרכים אזרחיים, והם נמצאים בשימוש המשטרה, לצורכי אבטחה, למחקר מדעי, ואפילו אמזון החלה לשגר משלוחים באמצעות רחפנים.

מזל"טמטוס זעיר ללא טייס, שם שניתן לדגמים הקטנים של הכטב"מים בתחילת פעילותם של כלי טיס אלו.

מל"טמטוס ללא טייס, שם שניתן לדגמים הגדולים של הכטב"מים, המסוגלים לשאת חימוש כבד ומערכות מודיעין מתוחכמות.

כטמ"םכלי טיס מאויש מרחוק. בשנת 2016 שונה המינוח בישראל, ומאז הכטב"מים מכונים כטמ"מים. המונח החדש משקף את העובדה שכלי הטיס אינם פועלים מעצמם, אלא ישנו מפעיל המפקח עליהם ומפעיל אותם מרחוק. באנגלית המינוח למפעילים הוא remote pilot, טייס מרוחק, המבטא את חשיבות המפעילים.

על חשיבות הטכנולוגיה של הכטמ"מים

על חשיבותה הרבה של הבנת הטכנולוגיה המרכיבה את הכטמ"מים אפשר ללמוד מאופן ייצור המל"ט האיראני שיורט בישראל. מל"ט זה, הנקרא סאעקה (Saeqeh – חזיז ורעם), נבנה על פי דגם של מל"ט חמקן אמריקאי מדגם RQ-170 סנטינל מתוצרת לוקהיד מרטין, שנפל בשטח איראן בדצמבר 2011. המל"ט האיראני נבנה באמצעות הנדסה הפוכה, שהוא תהליך של למידה וגילוי עקרונות טכנולוגיים והנדסיים באמצעות פירוק מוצר קיים, במטרה לבנות מוצר דומה.

בשל חשיבותם הרבה של הרחפנים וחשיבות הטכנולוגיה המרכיבה אותם, מופעלות ברחבי הארץ תוכניות שונות המעודדות בני נוער להשתתף בפרויקטים לבנייה ולפיתוח של רחפנים ולהשתתפות בתחרויות רחפנים. מטרת התוכניות הללו היא, מצד אחד, לחשוף את בני הנוער לטכנולוגיה המשמשת לבניית ולהפעלת הרחפנים וללמד אותם להשתמש בה, ומצד שני, לפתח בהם יכולות של פירוק והרכבה, בנייה, שאילת שאלות ופתרון בעיות.

במכללת אורט הרמלין נעשו פרויקטים שונים המתבססים על רחפנים גם במגמת אלקטרוניקה וגם במגמת מכטרוניקה. פרויקט כזה, שנעשה במגמת אלקטרוניקה בשנת תשע"ו, יוצג בכתבה הבאה.

 

בסרטון:
מל"ט איראני בשם סימורג, המסוגל לשאת ארבע פצצות חכמות, ונבנה בהנדסה הפוכה של מל"ט אמריקאי שנפל בידי האיראנים (מתוך ערוץ euronews בפרסית בפייסבוק)

בסרטון:
הרמס 900: מל"ט העתיד של חיל האוויר (מתוך הערוץ של משרד הביטחון בפייסבוק)

מקורות:

כטב"ם, מל"ט או כטמ"ם? – iHLS (נפתח בחלון חדש)

צה"ל יירט מל"ט איראני שחדר לישראל; תקיפה בסוריה, F-16 התרסק בשטח ישראל – YNET (נפתח בחלון חדש)

הסלמה בצפון: מל"ט איראני יורט, מטוס קרב הופל, צה"ל תקף ונתב"ג הושבת – JDN (נפתח בחלון חדש)

כלי טיס בלתי מאויש – ויקיפדיה (נפתח בחלון חדש)

סאעקה (כטב"ם) – ויקיפדיה (נפתח בחלון חדש)

הנדסה הפוכה – ויקיפדיה (נפתח בחלון חדש)

לחץ/י כאן אם אתם מתעניינים בלימודים
מתעניינים בלימודים
דילוג לתוכן