לומדים בדממה
פרויקט להנגשת ההשכלה הגבוהה לאנשים חירשים וכבדי שמיעה במכללת אורט הרמלין
מאת: ד"ר אריאל חורין
בתאריך 03/12/2018 צוין בעולם היום הבינלאומי לשוויון לאנשים בעלי מוגבלויות, ואין מתאים יותר ממועד זה להציג את הפרויקט הייחודי "לומדים בדממה", המתקיים במכללת אורט הרמלין למעלה מעשר שנים, לשילובם של חירשים וכבדי שמיעה בלימודי הנדסאים במכללה.
בשנים האחרונות חלו תמורות בתפיסת החברה את האנשים עם המוגבלויות, וזאת אודות לתהליכי חקיקה בעולם ובארץ, שביססו את זכויותיהם. במקביל לתהליך זה עלתה המודעות לנושא שילוב אנשים עם מוגבלויות במוסדות להשכלה גבוהה וחלה עלייה משמעותית במספרם ולכך יש השלכה גם על השתלבותם בשוק העבודה.
במכללת אורט הרמלין נתניה מופעל פרויקט לשילוב חרשים וכבדי שמיעה במסלולי הלימוד השונים במכללה, שאחראית לו ליאורה ריבובסקי, רכזת מערך התמיכה בסטודנטים לקויי למידה ולקויי שמיעה, שהיא גם מתורגמנית לשפת סימנים, בשיתוף עם איריס וולף, דיקנית הסטודנטים. מטרת הפרויקט היא להכשיר סטודנטים לקויי שמיעה כהנדסאים ולהקנות להם את הכלים הדרושים על מנת שיוכלו להשתלב בעולם העבודה ולטפח עצמאות. הסטודנטים לומדים בכל המחלקות: תקשורת חזותית, הנדסת אלקטרוניקה וחשמל, הנדסת מכונות-מכטרוניקה, הנדסת תעשיה וניהול ובתוכניות ביחידה ללימודי תעודה.
המכללה מעמידה לרשות הסטודנטים מערך ליווי ותמיכה, הכולל התאמות של הסביבה הלימודית לצורכיהם, ביניהם מתורגמנים לשפת סימנים, שימוש באמצעי עזר טכניים, דרכי הוראה ייחודיות, שיעורי עזר, סדנאות ייחודיות לאסטרטגיות למידה ותקשורת. כוח אדם מיוחד דואג לסטודנטים, מלווה אותם באופן מלא בהיבטים המקצועיים, ועומד בקשר רציף עימם ועם הגורמים החיצוניים הרלוונטיים.
איריס וולף מציינת כי "מדובר בפרויקט המסב למכללה גאווה רבה נוכח ההצלחות שנצברו במהלך שנות הפעלתה. לדבריה, הפרויקט מהווה חלק מהתפיסה הכוללת של המכללה בכל הקשור לשיוויון הזדמנויות לכלל הסטודנטים הבאים בשעריה, למצות את יכולותיהם ואת כישוריהם ולהתקדם במסלול חייהם האישי, ובה בעת לטפח בהם רגישות וסובלנות לסביבתם ולעורר בהם את חדוות הנתינה. לשמחתנו אפשר היום לומר בוודאות שלפרויקט יש ערכים מוספים רבים, והוא תורם לרווחת כלל הסטודנטים במכללה, הן בתחום האקדמי והן בתחום החברתי-ערכי".
ליאורה ריבובסקי מציינת "ההנחה שעמדה בבסיס התוכנית היא שככל שרמת ההשכלה גבוהה כך גדלים סיכוייו של אדם, במיוחד של אדם בעל צרכים מיוחדים, לזכות בעצמאות כלכלית ולהשתלב בעולם התעסוקה ובחברה. עובדה זו תשפר את הרגשתו ומיקומו בחברה, תגביר את תחושת השייכות ותביא לשינוי יחס החברה כלפיו".
זאת ועוד, במסגרת לימודיה לתואר שני בחינוך מיוחד ביצעה ליאורה מחקר על יישום התוכנית. המחקר "לומדים בדממה" בדק את התנאים התורמים לשילובם של סטודנטים חרשים וכבדי שמיעה בכל מסלולי הלימוד במכללה.
ממצאי המחקר מעידים על קיומם של תנאים רבים התורמים לשילובם המוצלח של סטודנטים חרשים וכבדי שמיעה. התנאים הם: עמדות של בעלי תפקיד שונים במכללה ביחס לשילוב, מיקומו ותפקידו של מרכז התמיכה בתהליך השילוב, חשיבות מתן ההתאמות הניתנות לסטודנטים המשפיעות על אופן השילוב ותרומתם של מעגלי תמיכה נוספים בסביבת הלמידה והשפעתם על יישום השילוב.
בנוסף, מממצאי המחקר עולה כי המרצים במכללה מממשים את חזון ההנהלה ומתייחסים אל הסטודנטים החרשים וכבדי השמיעה כשווים לכלל הסטודנטים בכיתה וזאת הודות לתפיסתם האישית, לשימוש ולהסתייעות שלהם ושל הסטודנטים באמצעים לשוניים וטכנולוגיים, ליווי מרכז התמיכה וההתאמות הניתנות.
כל אחד מהתנאים לבדו מהווה סמן משמעותי המחולל שינוי בתפיסה, בנכונות לקבלתם ולהכלתם של הסטודנטים לקויי השמיעה. הודות לשילובם והתמזגותם של כלל התנאים יחד, מתקבלת תמונה כוללת המשקפת את הצלחתו של שילוב זה. דבר המעיד על הצעדים והתהליכים הנעשים במכללה ליישום מושג ההנגשה וחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
התוכנית והמחקר חידדו בליאורה את המחשבה שבסופו של דבר הרבה תלוי באנשים. בנחישות, בנכונות, ברגישות, במקצועיות, באמפתיה, בהחלטה ובעיקר בתפיסה שכולנו שווים. יש מקום לשונות, יש להקפיד על מתן שוויון הזדמנויות לכולם, ולא רק בשל המחויבות ליישום החקיקה, אלא ממקום של רצון והבנה אמיתית, שיש לעשות ככל האפשר כדי לכבד כל אדם ולאפשר לו להביא לכדי מימוש את יכולותיו בהיבטים האישיים והמקצועיים.