לחץ/י לחיפוש באתר
לחץ/י לחיפוש באתר

"מסייעים לבוגרים שלנו להשתלב בהצלחה בשוק העבודה" – כתבה במגזין The Marker 

"אנחנו דואגים לתת לבוגרי הנדסאי אורט כלים פרקטיים שמותאמים לשוק התעסוקה המודרני", מספרים ברשת מכללות אורט ומבטיחים: "כל צוות המרצים מתגייס למען משרתי המילואים – לא נשאיר אף אחד מאחור"

אגם קדם לוי, בשיתוף רשת מכללות אורט

כתבה בדה מרקר על מכללות אורט וריאיון עם יוסי יאשי סמנכל אורט וראש מינהל המכללות

 

"לימודי הנדסאים הם הפתרון לשורה ארוכה של אתגרים לאומיים במדינת ישראל": כך אומר יוסי יאשי, סמנכ"ל וראש מנהל המכללות ברשת אורט. לדבריו, הכלכלה הישראלית זקוקה לכוח אדם איכותי בעל הכשרה בתחומים תעשייתיים וטכנולוגיים מגוונים. "אנחנו מסייעים בהכשרת הון אנושי איכותי, להגביר את הפריון ולשלב אוכלוסיות נרחבות בתעסוקה איכותית".

בארבע השנים האחרונות, יוסי יאשי מנהל ארבעים מכללות טכנולוגיות ומוסדות להכשרת הנדסאים בפריסה ארצית רחבה, המשתייכים לרשת אורט ישראל. המכללות ברשת אורט מציעות מגוון רחב של מסלולי לימוד ובראשם מסלולים מגוונים לתואר הנדסאי במסלולים שונים בהם תוכנה, חשמל, מכונות, קירור ומיזוג אוויר, אלקטרוניקה, בניין, תעשייה וניהול, מכשור רפואי, אדריכלות ומקצועות עיצוב.

יוסי יאשי מדגיש כי החשיבות של לימודי הנדסאים בישראל רק גוברת בעקבות מלחמת "חרבות ברזל". "כרשת המכללות הגדולה והמובילה בישראל ללימודי הנדסאים, אנחנו עובדים בצורה הדוקה עם התעשיות הביטחוניות ולכן אנחנו רואים את הצורך העתידי שלהן בעובדים איכותיים", הוא אומר. "רפאל, שאנו עובדים איתה כבר כמה שנים בשיתוף פעולה,  כבר פרסמה שתגייס עוד כ- 2000 עובדים בשנה הבאה ואני בטוח שגם התעשיות האחרות יגדילו את מצבת העובדים שלהן. אנחנו מסייעים להכשיר את ההנדסאים שיענו על הצורך הלאומי הזה, אנחנו מפעילים כיתות עם תעשיות ביטחוניות שונות כמו רפאל ותעשייה אווירית , ואנחנו מספקים להן מענה משמעותי ומותאם לצרכיהן, כמו גם להייטק ולשאר חלקי המשק. בכל הקשור למסלול העתודה הטכנולוגית, רשת אורט היא גם הגוף הגדול ביותר שמכשיר הנדסאים לצה"ל עצמו".

 

"מתגייסים למען המדינה"

אל תפקיד סמנכ"ל וראש מנהל המכללות הגיע יאשי אחרי קריירה ארוכה בתפקידים שונים ברשת אורט. בעצמו הוא בוגר מכללת אורט סינגאלובסקי, שימש בתחילת דרכו בתור מרצה במכללות ברשת אורט ולאחר מכן מילא שורה ארוכה של תפקידים ברשת. "שימשתי כראש המחלקה לחשמל ואלקטרוניקה במכללת אורט סינגאלובסקי בתל אביב. לימים גם ניהלתי את המכללה לתקופה של שבע שנים. זאת הייתה תקופה מאוד מאתגרת שבמסגרתה עשינו דברים מדהימים עם אוכלוסיות מגוונות – ודאגנו להרים את קרנו של ההנדסאי בישראל. מתוקף הניסיון שלי, אני מכיר את נושא המכללות הטכנולוגיות לאורך ולרוחב".

כאמור, בארבע השנים האחרונות הוא מכהן כסמנכ"ל וראש מנהל המכללות. "החזון שלי הוא לתת מענים יצירתיים ומגוונים לאתגרים הלאומיים התעסוקתיים במדינת ישראל. במסגרת זו אני שם דגש על יצירת שותפויות עם מוסדות וגופים שונים, תעשיות מגוונות, חברות הייטק, חברות עסקיות וגופי מגזר שלישי. אנחנו מסתכלים על המצפן של יעדי הממשלה בכל הקשור לשילוב בתעסוקה ומספקים פתרונות כדי לסייע למאמץ הלאומי".

כחלק ממאמץ זה, רשת מכללות אורט פועלת להכשיר הנדסאים מהחברה החרדית, על מנת לתת מענה לצורך הגובר בשילוב חרדים בתעסוקה איכותית. "אנחנו מציעים תוכניות ייחודיות להכשרת גברים חרדים למסלולים טכנולוגיים כמו הנדסאים בתוכנה, הנדסה אזרחית או הנדסת חשמל. אנחנו עושים את זה בגאווה ובמקצועיות, ומצליחים להגיע להיקפים גדולים מאוד של סטודנטים".

לצד המחויבות הגבוהה למשימות לאומיות, רשת אורט חרתה על דגלה את המצוינות האקדמית והטכנולוגית. "המכללות הטכנולוגיות של רשת אורט מדורגות במקומות גבוהים מאוד מבחינת הישגי סטודנטים", אומר יאשי. "אנחנו מדורגים במקום ראשון בהישגיות בבחינות ממלכתיות ובמקומות הראשונים מבחינת אחוזי דיפלום של בוגרים. אנחנו עובדים קשה מאוד כדי להתאים את תוכניות הלימודים ואת המעטפת שלנו, על מנת לשמור על מצוינות פדגוגית. השאיפה שלנו היא להיות הבחירה המועדפת גם על הסטודנטים וגם על המעסיקים מהתעשיות השונות בארץ".

 

חדשנות טכנולוגית ו-AI

מכללות אורט הן חלק מרשת אורט ישראל שהוקמה בשנת 1949 ומונה כיום למעלה מ- 250 מוסדות חינוך ברחבי הארץ.

בשנים האחרונות, רשת מכללות אורט שמה דגש על החדשנות הפדגוגית בתכניות הלימודים. "הקורונה העניקה לנו הזדמנות מצוינת לצאת מהקופסה. בתור מכללות טכנולוגיות, ברור שאנחנו ברשת אורט הצטיידנו באמצעים טכנולוגים מתקדמים, דאגנו לפתח פדגוגיה מותאמת להוראה היברידית ומערכות למידה מרחוק ואנחנו ממשיכים להטמיע את הכלים הללו גם אחרי מגפת הקורונה".

"רוב המרצים שמלמדים אצלנו מגיעים מהתעשייה", מוסיף יאשי. "אנחנו בוחרים להביא את המרצים המנוסים והמקצועיים ביותר". כל המרצים שלנו מקבלים הכשרה מעמיקה על ידי צוות שמתמחה בהוראה בכיתות. אנחנו מעמידים לרשותם גם מערך "מנטורינג" לאורך העבודה עצמה. במסגרת המחויבות שלנו לחדשנות פדגוגית, החלטנו לשלב בהכשרת המרצים גם כלים של בינה מלאכותית והמרצים שלנו עוברים סדרת סדנאות בנושא על מנת לשלב כלי בינה מלאכותית מתקדמים במערכי הקורסים".

"משתלבים בשוק התעסוקה"

לדברי יאשי, הנהלת הרשת שמה דגש על התאמה בין תכניות הלימודים לבין צרכי התעשייה. "אם המשק זקוק ליותר עובדים במקצוע מסוים, אנחנו נכשיר יותר עובדים", הוא אומר. "למשל, לאחרונה יש מחסור בעובדים מיומנים בענף הבנייה. כפתרון לאומי, הגדלנו את כמות ההנדסאים שאנחנו מכשירים כדי שישתלבו בחברות השונות בענף הבנייה. בנוסף, פתחנו תכנית ייחודית שמשלבת בין לימודי הנדסה אזרחית לבין הכשרת מנהלי עבודה בבניין. במסגרת שיתוף פעולה עם האגף והקרן לחיילים משוחררים, ארגון בוני ירושלים ועשרות חברות בנייה מובילות במשק, גייסנו חיילים משוחררים שלומדים לתואר הייחודי. השילוב הזה מוכיח את עצמו בשוק העבודה והחברות בחוץ משוועות לכוח אדם איכותי".

שיתופי פעולה מסוג זה מסייעים לבוגרי מכללות אורט להשתלב בהצלחה בשוק התעסוקה. "הקשר עם המעסיקים תוך כדי הלימודים מהווה יתרון משמעותי עבור הבוגרים שלנו. בין היתר, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם חברות כמו: תעשיה אווירית, רפאל, אינטל, חברת החשמל, אלביט, אלקטרה וחברות הייטק רבות איתן אנו בונים מסלולי לימוד ייחודיים ומכשירים עבורן עובדים. בעזרת שיתופי פעולה, אנחנו מוסיפים לתכניות הלימודים שלנו את ההתנסות המעשיות המועילות ביותר ואת התכנים הרלוונטיים ביותר לעובדי העתיד".

תכנית בולטת נוספת של הרשת, תכנית מצוינות יחידה מסוגה, מתמקדת ביצירת קשרים ישירים בין סטודנטים מצטיינים לבין מנטורים מתוך התעשייה עצמה. "אנחנו לוקחים קבוצת עילית של סטודנטים ומפגישים אותם עם מנטורים מנוסים מחברות שונות, כדי להכשיר אותם לחשוב כמו יזמים. במסגרת התכנית, אנחנו מוציאים משלחת של סטודנטים לחו"ל להשתלמות מקצועית במימון מלא של אורט. זאת דוגמה מצוינת למחויבות שלנו לייצר בוגרים רלוונטיים שמוכנים להשתלבות בשוק העבודה. אנחנו גם דואגים להפוך את הבוגרים שלנו ל'הנדסאי פלוס'. כלומר, כל הנדסאי שיוצא ממכללות אורט מקבל 'פלוס' נוסף של כלים פרקטיים של מיומנויות המאה 21 כך שיהיה מוכן לעבודה בשוק התעסוקה העכשווי.

"דואגים לאנשי כוחות הבטחון ובני/בנות זוגם"

מתקפת הפתע על ישראל ב-7 באוקטובר שיבשה בצורה נרחבת את הלימודים במערכת החינוך בישראל ועיכבה בצורה משמעותית את פתיחת שנת הלימודים במוסדות האקדמיים. יוסי יאשי מספר כי ברשת מכללות אורט החליטו לנקוט בשורה של צעדים למען ציבור הסטודנטים שגויסו לשירות מילואים. "את שנת הלימודים אומנם פתחנו בסוף חודש דצמבר, אבל במקביל יצרנו מתווה ייחודי עבור אוכלוסיית משרתי המילואים וכוחות הביטחון ובני או בנות זוגם. עבור אותם סטודנטים, השנה תיפתח ב-4 בפברואר – מבלי שהם יפסידו אפילו שעה אחת של לימודים.

"מבחינתי, כל החלטה שקיבלנו בעניין פתיחת שנת הלימודים נעשתה כשמשרתי המילואים עמדו לנגד עינינו", הוא מוסיף. "עם שובם של משרתי המילואים ללימודים, אנחנו מעבירים את שאר הסטודנטים לתקופת בחינות  כדי שכל צוות המרצים יוכל להתמקד בהשלמת התכנים שהמילואימניקים פספסו. כלומר, אנחנו דואגים שהם יצטרפו לסמסטר בלי שייווצרו פערים בחומר הלימוד. כאמור, זה נכון גם לגבי שאר אנשי כוחות הביטחון  ובני ובנות זוגם – כולם עולים ביחד לרכבת של הסמסטר ואף אחד לא יישאר מאחור. זה מהלך ראשון מסוגו שיזמנו במכללות אורט ואנחנו רואים תמיכה מלאה בו מצד הסטודנטים, גם אלה שאינם מגויסים מבינים את חשיבותו. ברמה האישית, אני גאה לעמוד בראש רשת מכללות אורט ישראל שהחליטה לעשות הכל למען משרתי המילואים".

30.01.2024, מגזין The Marker

לחץ/י כאן אם אתם מתעניינים בלימודים
מתעניינים בלימודים
דילוג לתוכן